اگر دانش‌آموز کلاس سوم دبستان بتواند متنی را خوب، روان، سریع و بی‌غلط بخواند اما درک دستی نداشته باشد از آن‌چه می‌خواند، آیا راضی‌کننده است؟ آیا هدف اصلی از آموزش هر زبانی خوب خواندن آن است؟
این دانش‌آموز و هر شخص دیگری در هر سنی و با هر مدرکی باید بتواند از عهده‌ی درک مطالبی برآید که می‌خواند.

🔻 باید آن چه را می‌خوانیم، درک کنیم


این که دانش‌آموز کلاس سوم بتواند یک متن را صحیح بخواند، لازم است. خیلی هم لازم است. اما کافی نیست.
اگر او بتواند به سوالاتی که از متن می‌کنند (و پاسخ آن‌ها در متن وجود دارد) پاسخ دهد چطور؟ آیا می‌توان گفت درک درستی از مطلب دارد؟
در چنین حالتی، دانش‌آموز فقط مرحله‌ی اول درک مطلب یعنی ادراک را طی کرده‌ است. ممکن است با همین روش سایر درس‌ها را هم بخواند و نمرات خوبی هم بگیرد و به کلاس چهارم برود. حتی با ادامه‌ی چنین روشی، پایه‌های دیگر را نیز بگذراند اما در جایی که باید از درس‌هایی که خوانده نتیجه بگیرد و آن‌ها را در عمل به کار گیرد نخواهد توانست از عهده برآید. آن زمان برای جبران بسیار دیر است. او از همین دوران دبستان و از همین کلاس سوم باید بتواند از عهده‌ی درک بهتر مطالب برآید. به همین دلیل است که کسب نمرات خوب اصلا کافی نیست. زیرا او ممکن است مطالب درسی را کاملا درک نکرده باشد و مانند طوطی هرچه گفته‌اند تکرار کرده باشد.

🔻 امکان نوآوری و گشایش چشم‌اندازهای جدید


کسانی که در ظاهر درس می‌آموزند اما درک کاملی ندارند از آن چه می‌خوانند، نمی‌توانند در رشته‌ی خود به مطالب جدیدی برسند و نتایج خودشان را بگیرند. آن‌ها فقط می‌توانند چیزی را تکرار کنند که در خاطرشان مانده است. آنان امکان نوآوری و خلق چشم‌اندازهای جدید را ندارند. آنان به دنبال مطالعات و پژوهش برای ارتقای درک خود از دانش‌ها نیستند.
یکی از دلایلی که سرانه‌ی مطالعه در ایران پایین است همین مورد است. چگونه می‌توان این مساله را حل کرد؟

🔻 تصحیح روش خواندن و درک مطلب


برای بزرگسالان کار تصحیح و روش خواندن ساده نیست. کار صحیح را باید از شروع درست انجام داد. از دبستان و به‌ویژه از سال‌های ابتدایی دبستان است که روش را می‌توان تصحیح کرد.
کتاب‌هایی که در این صفحه برای تقویت درک مطلب کلاس‌سومی‌ها معرفی کرده‌ایم، می‌تواننددر این مورد بسیار مؤثر باشند.

🔷 چهار کتاب از مجموعه‌ی «شش‌کتاب‌ها»

چهار کتابی که در این صفحه معرفی شده‌اند، ساختار مشابهی دارند و کاملا منطبق با فصل‌بندی کتاب‌های درسی دانش‌آموز کلاس سوم هستند.
این چهار کتاب هر کدام کارکردهای خاصی برای دانش‌آموز کلاس سوم دارند اما ساختار ساده‌، بسیار مؤثر و پیشرفته‌ی آن‌ها می‌تواند به‌نحوی لذت‌بخش هم‌چنین باعث شود که درک مطلب توسط دانش‌آموز تقویت شود.

موضوع هر یک از چهار کتاب به نحوی میان مباحث مختلف فارسی، علوم و ریاضی تقسیم شده است، به ازای هر مبحث درسی در هر یک از سه کتاب درسی، یکی از آن‌ها آمده است.
مثلا هنگامی که دانش‌آموز کلاس سوم، به فصل هفتم کتاب علوم می‌رسد که درباره‌ی «نور و مشاهده‌ی اجسام» است، در هر کتاب از چهار کتاب با مطالب زیر مواجه می‌شود:

➖ در کتاب سواد خواندن حکایتی از باب پنجم گلستان سعدی آمده است (بعد از ویرایش تطبیقی با واژگان کلاس سوم). همه‌ی مطالب کتاب سواد خواندن کلاس سوم از کلیات سعدی است.
همراه با هر داستان نیز چهار سوال (یا بیشتر) آمده است که پاسخ به آن‌ها توانایی دانش‌آموز را در ادراک، استنتاج، تفسیر و ارزیابی مطالب افزایش می‌دهد.
این کتاب مستقیما در ارتقای سواد خواندن دانش‌آموز و افزایش درک مطلب توسط او مؤثرست.
۲۹ داستان از کلیات سعدی به همین ترتیب آمده است که موضوع هرکدامشان مطابق با موضوع یکی از مباحث درسی‌ست.
مفاهیم درسی کمک می‌کنند که داستان‌های سعدی بهتر فهمیده شوند و داستان‌ها نیز کمک می‌کنند که فهم و درک مفاهیم درسی در ذهن دانش‌آموز عمق بیشتری بیابند.



➖ در کتاب فلسفیدن، در مطلبی تحت عنوان «نور را دیدن» محتوای این مبحث درسی درباره‌ی نور توسط دانش‌آموزان یک کلاس به چالش کشیده می‌شود.
ساختار این کتاب نیز شبیه ساختار کتاب سواد خواندن است البته با محتوایی از نوع دیگر.
چالش فکری با مباحث درسی می‌تواند به تقویت درک مفاهیم آن مباحث کمک کند.



➖ در کتاب یادگیری متقاطع کلاس سوم نیز مفاهیم مبحث نور در قالب جدول کلمات متقاطع مورد توجه و دقت قرار گرفته است.
ساختار محتوایی این کتاب نیز مشابه با دو کتاب قبلی‌ست. به ازای هر مبحث درسی یک جدول کلمات متقاطع.
دانش‌آموز دارد پاسخ سوال را در جدول با حروف جدا جدا در خانه‌های جدول می‌نویسد. آن‌گاه شکل آن واژه و اجزای آن در ذهن او برای همیشه تثبیت می‌شود. بعدها نیز در هر متنی با آن واژه روبرو شود، بی‌درنگ می‌خواند و معنا را می‌فهمد.


➖ در کتاب گردشگری کلاس سوم نیز در تشریح مبحث نور و مشاهده‌ی اجسام به صورت چند مطلب پیوسته، هم این مبحث را توضیح می‌دهد و هم ارتباط آن با مقوله‌ی صرفه‌جویی در گردشگری بیان می‌کند.
خواندن این مطالب نیز نقش مهمی در تقویت درک مطلب و ارتقای سواد خواندن او خواهد داشت.


🔷 شش کتاب شاهنامه‌ی کلاس سوم

توصیه می‌کنیم برای آشنایی با کتاب‌های شاهنامه‌ی دبستانک به سایت دبستانک بروید و مطالب مربوط به آن را بخوانید.

➖ شاهنامه‌ی دبستانک برای کلاس سوم شش داستان شاهنامه را از زادن رستم تا پایان جنگ رستم و سهراب در شش کتاب روایت می‌کند.

➖ شاهنامه‌ی کلاس سوم با واژگانی از شعر به نثر درآمده‌اند که در کتاب‌های درسی کلاس سوم (و کلاس‌های اول و دوم) آمده‌اند و دانش‌آموز قاعدتا باید با آن‌ها آشنایی داشته باشد. (هر ضعفی هم که داشته باشد با مرور واژگان در این شش کتاب برطرف می‌شود).
شاهنامه‌ی دبستانک تنها شاهنامه‌ای است که واقعا ویژه‌ی کودکان است.

➖ در این شش کتاب و در هر صفحه از داستان کادری خالی آمده که دانش‌آموز باید آن قسمت داستان را در آن نقاشی کند.
میزان توانایی دانش‌آموز در نقاشی برای این کتاب‌ها مهم نیست. هر طور بلد است خوب است.
بزرگسالان نیز اگر در مطالعه‌ی خود (هر کتابی، از هر نوع)، متناسب با آن چه خوانده‌اند، نقاشی نیز بکشند، سطح درکشان از مطلب حداقل بیست درصد بیشتر می‌شود. در کودکان این نسبت، بیشتر است.



🔷 و کتاب‌های دیگر (انشای یک ابر و …)

مطالعه‌ی هر کتابی می‌تواند به افزایش سطح درک مطلب کمک کند. البته در کتاب‌های دبستانک این کار هدف‌گذاری شده است.
یکی از کتاب‌های دبستانک که در این صفحه معرفی کرده‌ایم، کتاب انشای یک ابر است که علاوه بر تلطیف احساس خواننده می‌تواند به ارتقای سواد خواندن و افزایش درک مطلب در ذهن او بسیار مؤثر باشد.



ارسال پستی کتابهای دبستانک به همه جای ایران رایگان است.

جهت خرید کتاب کودک می توانید با کلیک روی هر کتابی که در این صفحه مشاهده میکنید، به صفحه آن محصول بروید و توضیحات و بخشی از داخل آن کتاب را مشاهده کنید.


مطالب مرتبط:

۴ کتاب برای تقویت درک مطلب کلاس اول

۱۱ کتاب برای تقویت درک مطلب کلاس دوم

۱۱ کتاب برای تقویت درک مطلب کلاس چهارم

۱۱ کتاب برای تقویت درک مطلب کلاس پنجم

۱۱ کتاب برای تقویت درک مطلب کلاس ششم

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *